Reklama
 
Blog | Vojtěch Basl

Vymňouknuté volby

Tak už jsme zase odvolili. Tedy ne do parlamentu, ani do obecního či krajského zastupitelstva. Šlo o volby docela "obyčejné" - do Akademického senátu Univerzity Karlovy. Volilo se na jedné nejmenované fakultě. A ty volby provázela zajímavá věc - ticho po pěšině.

Vlastně nikdo ani pořádně nevěděl, že volby probíhají. Tedy kromě těch, kteří se cestou do auly během posledních dvou týdnů začetli do cedule, která stála v předsálí. Vypadala tak trošku jako reklamní štít, který láká k návštěvě restaurace. Jenže tuhle reklamu asi moc lidí nečetlo. Aspoň se tak zdá z volební účasti. Oficiální čísla ještě nejsou známá, ale asi zase trhneme rekord. Naposled (při volbách do fakultního senátu) jsme se dostali na krásných 18% (tedy z řad studentů, pedagogové dosáhli 39%).

Volby probíhaly v chodbě před aulou. Za stolem seděli dva členové AS fakulty a nevypadali, že by se u nich "dveře netrhly". Všichni pobíhali po chodbách jako normálně. Pozornost na sebe poutala spíš drobná dívka, která procházela několik metrů od volební "komise". Byla oblečena v černém a na hlavě měla přidělané papírové uši. Dojem dotvářely "fousy" přimalované černou tužkou na tvář. Ale to nebylo vše. V ruce držela košíček jak Karkulka na cestě za babičkou. Zastavovala pobíhající kolegy a kolegyně a ptala se jich, jak že se jmenuje. Kdo správně odpověděl, dostal kočičí jazýček (pro ochránce zvířat: čokoládový). Ty méně důvtipné poté směřovala k volební komisi. Tam, na volebních lístcích, zářilo její jméno mezi záplavou dalších (dvou) kandidátů. (zvoleni budou dva, ať to dopadne jakkoliv).

Celkový dojem dotvořil snad už jen jeden ze členů "komise". Jedna z oslovených duší totiž zkoumala volební lístek a po chvíli dospěla k přesvědčení, že nemá koho volit, protože o kandidátech vůbec nic neví. Dostalo se jí jednoduché odpovědi: "Hele to je úplně jedno. Hlavně že aspoň někoho zvolíme."

Reklama

Tak si říkám, jestli jsme tyhle volby zase trochu "nevymňoukli". A přemýšlím, jestli "kočička" v případě, že bude zvolena (a vzhledem k předvolební čokoládě má možná stejnou šanci jako Mostečané Mostu se svými horskými koly a jinými dary) bude získávat čokoládou i hlasy v jednáních Akademického senátu. Čokoláda je totiž mocná (zeptejte se Juliette Binoche). Mňau!